spoon

Makowiec – rolada makowa

Kategorie : Ciasta, Ciasteczka, Placki, Rolady, Wielkanoc

Składniki:

500 g mąki

100 g cukru pudru

1 jajko

2,5 dl mleka

70 g masła

Zaczyn na ciasto:

30 g drożdży

5 g cukru pudru

1 dl mleka

Masa makowa:

Można gotową masę kupić lub samemu zrobić

300 g maku,w

oda, 30 g masła, 50

g rodzynek i inne bakalie, 70 g cukru, 2 białka, olejek migdałowy.

 

Wykonanie:

Do miski dajemy drożdże, zagrzane mleko i cukier, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.

Cukier, jajko, mąkę, zaczyn i mleko również zagrzane mieszamy razem i wyrabiamy ciasto drożdżowe, po wyrobieniu ciasta dodajemy roztopione masło i mieszamy dalej, kiedy ciasto będzie gładkie odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Kiedy nam

ciasto wyrośnie dzielimy na dwie części i wałkujemy, dodajemy masę makową.

Masa makowa: mak trzeba zemleć, do maku dodajemy cukier, olejek migdałowy, bakalie i ubite na sztywno białka.

Po doda

niu masy makowej zwijamy ciasto w rulon, wkładamy do podłużnej, nasmarowanej tłuszczem, formy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.

Tak przygotowane zawijańce wkładamy do piekarnika temperatura około 170-180 stopni i pieczemy około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem lub jak kto woli polewą czekoladową:)